Dieta ziemniaczana na „po świętach”

Konkurs na Blog Roku 2015

W wigilię w moim domu miała miejsce dyskusja na temat ziemniaków. Druga już w tym temacie.  Dyskutowały dwie osoby: teoretyk od lat pracujący w branży rolniczej, oraz rolnik, który od lat uprawia ziemniaki. Wywiązał się mały spór na temat koloru ziemniaków pastewnych. Teoretyk za ziemniaki pastewne uważa te jasne odmiany natomiast praktyk nie zgadzał się z tą opinią. Ja z rodzinnego domu wyniosłam wiedzę, że żółte ziemniaki to ziemniaki niedobre i pastewne.  Ponieważ jestem smakoszem ziemniaków pod każdą postacią, postanowiłam poszperać w necie na ten temat. Poniżej kilka ciekawostek na temat tego warzywa.

1.  Pod względem spożycia Polacy zjadają najwięcej ziemniaków w Europie (110kg na osobę rocznie).

2. Polska jest jednym z największych producentów ziemniaków na świecie.

3. Ziemniaki trafiły do nas z Ameryki w XVII wieku a już 100 lat później stały się podstawowym produktem spożywczym w naszym kraju.

4. Ziemniaki są bardzo zdrowe. Zawierają witaminy z grupy B, C, A i E oraz żelazo, wapń, fosfor i cynk. Ułatwiają trawienie poprzez dużą zawartość błonnika. Są niskokaloryczne, gdyż na 100g przypada tylko 84kcal.

5. Według norm międzynarodowych rozróżniamy 6 barw ziemniaka: białą, białoszarą, białożółtą, jasnożółtą, żółtą i ciemnożółtą.

6. Okazuje się, że w różnych rejonach Polski mamy różne preferencje co do koloru zjadanego ziemniaka. W centralnej i wschodniej Polsce popularniejsze są odmiany białe, na zachodzie, południu i północy – żółte. Jednak kolor ziemniaka nie ma wpływu na jego wartości odżywcze.

7. To czy ziemniak jest pastewny czy nie zależy od zawartości skrobi. Ziemniaki o jej dużej zawartości są bardzo mączyste i trudne do ugotowania, gdyż bardzo szybko rozpadają się. Najpopularniejszą odmianą w tej grupie jest Vineta.

8. Cztery typy ziemniaka występującego w handlu. A) Ziemniaki sałatkowe. Bardzo zwięzłe i nierozpadające się podczas gotowania. B) Ziemniaki wszechstronne, najbardziej popularne, nadające się zarówno do zup, na zapiekanki, frytki czy do bezpośredniego spożycia. Najpopularniejszą odmianą jest Irys i Irga. C) to grupa ziemniaków mączystych i rozsypujących się. Idealnie nadają się na puree, pyzy, kopytka, ale nie nadają się do krojenia. D) to ziemniaki mączyste i włókniste, ciężkie do ugotowania, gdyż całkowicie się rozpadają. W niektórych krajach nie uznaje się ich jako ziemniaki jadalne.

9. Najwięcej witamin ziemniaki mają pod skórką, dlatego warto je piec lub gotować  w mundurkach.

10. Zielone przebarwienia na skórce oznaczają zawartość solaniny, która jest związkiem chemicznym wywołującym  schorzenia układu pokarmowego oraz niewydolność nerek.

Mając taką wiedzę postanawiam powrócić do spożywania większej ilości ziemniaków w moim domu. Kiedyś jadło się je na co dzień, teraz ustąpiły miejsca ryżowi, kaszom i makaronowi. Czy słusznie?

A jakie Wy lubicie ziemniaki?

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie pojawi się na stronie.


*